Τὸ γύρο τοῦ ἑλληνικοῦ Τύπου κάνει ἡ εἴδηση γιὰ τὴν ἀνάρτηση στὸ Διαδίκτυο τοῦ πλήρους προσωπικοῦ ἀρχείου τοῦ Ἀινστάιν. Ἡ συλλογὴ περιλαμβάνει:

  • Καθημερινή: «και μια χειρόγραφη εξήγηση της θεωρίας της σχετικότητας και της διάσημης εξίσωσης που συσχετίζει την μάζα (Μ) με την ενέργεια (Ε) και την ταχύτητα (C)»·
  • Τὸ Βῆμα: «και μια χειρόγραφη εξήγηση της θεωρίας της σχετικότητας και της διάσημης εξίσωσης που συσχετίζει τη μάζα (m) με την ενέργεια (Ε) και την ταχύτητα (c)»·
  • Τὰ Νέα: «και μια χειρόγραφη εξήγηση της θεωρίας της σχετικότητας και της διάσημης εξίσωσης που συσχετίζει την μάζα (Μ) με την ενέργεια (Ε) και την ταχύτητα (C)».

Τὴν ταχύτητα ποιανοῦ πράγματος; Ὁποιουδήποτε;

Ὄχι φυσικὰ, c εἶναι ἡ ταχύτητα τοῦ φωτός.

Τὴν εἴδηση τὴν ἀναδημοσιεύουν πολλὰ ἑλληνικὰ ἱστολόγια, κάποια ὑποτίθεται ἐπιστημονικοῦ ἐνδιαφέροντος, χωρὶς κανεὶς νὰ προσέξει τὴν ξεκάρφωτη «ταχύτητα».

Ἐξαίρεση ἀποτελεῖ ἠ ἐφημερίδα «Ἔθνος»:

[…] και η πρώτη καταγραφή της διάσημης εξίσωσης E=mc2 που συσχετίζει η μάζα (m) με την ενέργεια (E) και την ταχύτητα του φωτός (c).

Ὅσο γιὰ τὴν διάσημη ἐξίσωση E=mc², ὅλοι ἐκτὸς ἀπ’ «Τὰ Νέα» τὴ γράφουν E=mc2, ἴσως διότι δὲν γνωρίζουν τὸν χαρακτῆρα Unicode «²», μὲ ἀριθμὸ 178 στὸ δεκαδικὸ σύστημα καὶ B2 στὸ δεκαεξαδικό.

Albert Einstein

Ὑστερόγραφο: Στὰ «Νέα» δημοσιεύθηκε κι ἄλλο ἄρθρο γιὰ τὸ ἴδιο θέμα («Στο μυαλό του Αϊνστάιν με ένα κλικ»), ὅπου καὶ ἡ ἐξίσωση καὶ ἡ ἐξήγησή της εἶναι ὀρθές:

Η περίφημη εξίσωση της Ειδικής Θεωρίας της Σχετικότητας (E=mc2) όπου περιγράφεται η σχέση ανάμεσα στην ενέργεια, τη μάζα και την ταχύτητα του φωτός, αναγράφεται μόνο σε τρία χειρόγραφα.

Advertisements