Σύμφωνα με φρέσκο άρθρο στο Lifo με τίτλο «Σήμα καταστροφής η ψήφος στην Αριστερά», δηλώνει ο Γιούνκερ ο Juncker

“υποστηρίζει ότι η ψήφος στην ριζοσπαστική Αριστερά και η επικράτηση της (κάτι που όπως λέει δεν αποκλείεται) θα έχει απρόβλεπτες συνέπειες για την ευρωζώνη. Δηλώνει δε ότι μια τέτοια ψήφος θα βλάψει όχι μόνο την Ελλάδα αλλά όλη την ευρωζώνη: «Αυτό θα πρέπει να αποφευχθεί. Κάτι τέτοιο θα έστελνε ένα σήμα καταστροφής. Πρέπει να το γνωρίζουν οι Έλληνες».”

Ευτυχώς είχα ήδη διαβάσει την πρωτότυπη συνέντευξη.

Τον ρωτάνε:

Τι απαντάτε στο εξής σενάριο: η ριζοσπαστική Αριστερά κερδίζει και καταγγέλλει το ευρώ και το πρόγραμμα λιτότητας.

Was sagen Sie zu folgendem Szenario: Die radikale Linke gewinnt und kündigt Euro sowie Sparprogramm auf?

Απαντά:

Αν η ριζοσπαστική Αριστερά κερδίσει –κάτι που δεν μπορεί ν’ αποκλεισθεί– οι συνέπειες για τη νομισματική ένωση είναι απρόβλεπτες. Θα πρέπει να συνομιλήσουμε με την κυβέρνηση, όποια κι αν είναι αυτή. Το ν’ αποχαιρετήσει κανείς την νομισματική ένωση είναι επικίνδυνο. Θα διακινδύνευε την εσωτερική συνοχή της ευρωζώνης.

Wenn die radikale Linke gewinnt – was man nicht ausschließen kann – sind die Folgen für die Währungsunion nicht absehbar. Wir werden mit jeder Regierung reden müssen. Ich kann jeden nur davor warnen, sich von der Währungsunion zu verabschieden. Der innere Zusammenhalt der Euro-Zone wäre gefährdet.

Τον ρωτάνε:

Τι πολιτικές συνέπειες θα είχε μια έξοδος της Ελλάδας απ’ το ευρώ για το συνολικό ευρωπαϊκό σχέδιο;

Welche politischen Folgen hätte ein Euro-Austritt Griechenlands für das gesamte europäische Projekt?

Απαντά:

Ανεξάρτητ’ απ’ τις οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες για την Ελλάδα, θα ήταν ζημιά για την ευρωζώνη και τη συνοχή της. Αυτό πρέπει ν’ αποφευχθεί. Οι συνέπειες θα ήταν ουσιαστικές και καταστροφικές. Αυτό πρέπει οι Έλληνες να το συνειδητοποιήσουν.

Unabhängig von ökonomischen und sozialen Folgen für Griechenland selbst, wäre es ein Schaden für die Euro-Zone und für den Zusammenhalt der Euro-Zone. Das gilt es zu verhindern. Das hätte eine verheerende Signalwirkung. Das muss den Griechen bewusst sein.

Δηλαδή αναφέρεται στις συνέπειες μιας πιθανής εξόδου της Ελλάδας απ’ την ευρωζώνη, όχι στις συνέπειες μιας πιθανής πρωτιάς του ΣυΡιζΑ στις εκλογές.

Δυστυχώς πολλοί Έλληνες θα διαβάσουν μόνο το άρθρο του Lifo, όχι την ίδια τη συνέντευξη (κι απ’ το άρθρο μάλλον μόνο τον τίτλο)… Έτσι νικά η διαστρέβλωση κι η παραπληροφόρηση.

Σημειωτέον ότι «verheerende Signalwirkung» δεν σημαίνει «σήμα καταστροφής», αλλά «συνέπεια βαθιά και καταστροφική». (Signalwirkung = σημαίνουσα συνέπεια).

Μάθετε ξένες γλώσσες! Μην αφήνετε να σας ταΐζουν κουτόχορτο!

Γαλλική περίληψη.

Advertisements